lauantai 1. helmikuuta 2014

Kurssi-infoa RWTH:ssa

Tässä nyt lyhyet ja ytimekkäät esittelyt kursseista, joita olen suorittanut. Tentit tosin vielä edessä; toivottavasti menevät läpi. Energiatekniikan kurssit löytyvät siis konetekniikan (Maschienenbau) alta ja ne järjestetään suurimmaksi osaksi vain saksaksi. Lähinnä talouden kursseja täältä löytää enkuks. Konetekniikkan kursseissa on vaihtareille se hyvä puoli, että luennot ja harkat vapaaehtosia, ainoastaan tentti on pakko tehdä. Harjoitus- ja labratöille on omat kurssinsa.

Energiesystemstechnik 5 ECT
Kurssi, jossa pärjää perustermodynamiikalla. Kurssin aiheita: energy management, lämpöpumppujen mitoitus ja kannattavuuslaskelmat, CHP-voimalaitosten kannattavuuslaskelmia, energiatehokkuuden tarkastelu pinch-menetelmällä ja lämmönsiirrinverkoston optimointi. Kurssi on yhdistelmä voimalaitosopista, energianmuuntoprosesseista sekä energiataloudesta. Tämä oli hyvä valinta, sillä se toi kuitenkin LUT kursseihin verrattuna uusia näkökulmia sekä laskentamenetelmiä. Kurssi oli saksaksi, mutta tentti on mahdollista tehdä myös englanniksi.

Feuerungstechnik 3 ECT
on supistettu Höyrykattilatekniikan kurssi, joka käsittelee vain palamista. Kursissa käsitellään perus palamislaskut ja savukaasukoostumuksen määrittäminen niin kuin LUT kursseissakin. Tässä kurssissa syvennytään kuitenkin tarkemmin päästöjen muodostumiseen ja polttoainepartikkelin lämmön- ja aineensiirtoon palamisreaktiossa. Eri polttoteknologiat, erityisesti hiilen pölypoltto, käydäään läpi kurssin aikana. Leijupetiteknologiasta taitaa olla suomalaisilla paremmat tiedot ku saksalaisilla. Osittain uusiakin yhtälöitä, mihin ei LUT- kursseissa ole tullut törmättyä; esim tasapaino yhtälöt liittyen NOx:in muodostumiseen jne. Lämmönsiirto tekee kurssista suht haastavan, mutta LUT:sta sen verta hyvät pohjatiedot on tullut hankittua, että siitä selviää. Kurssi ja tentti tarjolla ainoastaan saksaksi.

Moderne Verfahren der Kraftwerkstechnik 5 ECT
Voimalaitostekniikan modernit metodit taitaa olla suora suomennos kurssin nimelle. Mielenkiintoinen kurssi, joka käsittelee kaasutustekniikkaa. Kurssilla mallinnetaan kaasutusreaktioita, käydään läpi eri kaasutustekniikat ja polttoaineiden ominaisuudet. Näin syvällisesti kaasutukseen ei mielestäni LUT:ssa ole kursseja tarjolla. Kurssi ja tentti vain saksaksi.

Windenergie 5 ECT
Tuulivoimaa käsittelevä kurssi. Siinä on kolme osaa: aerodynamiikka, vaihteisto ja rakenteet sekä säätäminen ja taloudellisuus. Antaa todella hyvät tiedot tuulivoimaloissa käytettävästä tekniikasta. Vaihteistot olivat minulle uutta asiaa. Tuulivoimalan sähköpuolta käsitellään toisaalta melko suppeasti. Mielenkiintoinen kurssi ja uskon että antaa paljon paremman käsityksen tekniikasta kuin LUT:n Aurinko- ja tuulivoimateknologia- kurssi. Kurssi oli saksankielellä.

Energy from biofuels 3ECT
Ainoa englanninkielinen kurssi, jonka otin. Käsittelee biomassan polttamista, kaasutusta, torrefiointia ja synteesejä, joilla synteesikaasusta saadaan nestemäistä polttoainetta (esim Fischer-Tropsch). Kurssi on melko helppo ja laskemistakin on melko vähän. Kurssi on kuitenkin erilainen kuin LUT:in Bioenergy kurssi. Tämä painottuu enemmän tekniikoihin, ei niin paljon polttoaineen toimitusketjuille.

Deutsch B2.2 4 ECT Intensiivikurssi
Saksankielikurssi ennen lukukauden alkua. Siinä sai kyllä hyvän kielikylvyn. Opettaja oli kuiteki vähä tylsänlainen ja oli vaikee pysyy koko neljän tunnin opetus hereillä. Hinta 140€.

Deutsch C1.1 Semesterkurs 4 ECT
Jatkoin saksan opiskelua myös lukukauden aikana. Tässä kurssis oli todella hyvä opettaja Hartmut Heil, joka piti aina mielenkiintoa yllä meuhkaamalla eri tavoin. Mutta opetustyyli oli loistava ja hän korjas opiskelijoiden tekemiä virheitä tosi hyvin. Jäi joka kerta mielee mitä tuli sanottuu väärin. Hinta kurssille oli myös 140€.

Nää pitäs siis saada läpi, ni saa todennäkösest ylimääräsen sivuainepaketin dippatutkintoo. Stressi alkaa kyl olla kova, mut toivotaa parasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti