lauantai 1. helmikuuta 2014

Joulunaika Saksassa

Näin helmikuun alkuun onkin hyvä kirjottaa joulusta. Ei oikein oo ollu kirjotusmotivaatioo. Saksassa joulu on iso juhla, minkä todellaki huomaa katukuvassa. Suurinpiirtein joka kaupungissa on jonkilaiset joulumarkkinat pienet kylät mukaanlukien. Aachenissa on vieläpä melko kuuluisat sellaset ja ne oli joka päivä miun koulumatkan varrella. Kaikkein kuuluisin tuote markkinoilla on Gluhwein, joka on glögin tapainen kuuma alkoholipitoinen joulujuoma. On myös hyvänmakuinen. Sitä sai montaa sorttia vaaleeta, punasta, jägerillä tai rommilla terästettynä jne... Toinen mitä myytiin paljon oli munatoti. Maistoin ekaa kertaa, se on aika paksua ja makeeta. Sen lisäks sieltä sai ruokaa, useimmiten kaikkea rasvassa paistettua ja epäterveellistä, niiku saksalainen ruoka yleensäki. Tunnelma oli kyl kohillaa. Tori oli täys keskel arkipäivääkin ja erityisesti illalla ihmisiä oli liikkeellä. Alapuolella kuvii ihmispaljoudesta ja muutamast ruoka-annoksest. Reibekuchen on perunast väsätty lettu, mikä paistetaa rasvas ja sit tarjoillaa omenahillon kans.


Munatoti

Currywurst mit Pommes.

Reibekuchen mit Apfelsauce.

"Aachener Weihnachtsmarkt"



Joulukuus tuli chekattua myös Monschaun joulumarkkinat. Monschau on pien muutaman tuhannen asukkaan kylä Belgian rajalla. Sinnekii päästii käteväst ja ilmaseks bussil. Kyläs vierailee joulumarkkinoitten aikaan varmaan yhtä paljon turisteja ku koko kyläs on asukkaita. Täytyy kyl sanoo, et tollane perintein pikkukylä tarjoo paremman tunnelman kyseisille markkinoille kuin esim Aachen.
Perinteisiä saksalaisia taloja.





Enne joululomaa tuli kävästyä myös Amsterdamissa, kun tästä Aachenista sinne aika nopeesti junalla pääsee. Meit oli viien hengen seurue norjalaisii ja suomalaisii. Asuttii suht halvas, mut hyväs hostellis. Heineken Experience on iha mainitsemisen arvonen juttu. Se on kierros Heinekenin ensimmäisel panimol. Firma on Amsterdamist kotosin. Siin oli kyl hyvä esimerkki hyväst markkinoinnist, ei jääny kierroksen jälkee epäselväks, mikä on maailman paras olutmerkki. Tuli myös käytyy sightseeing-jokiristeily, mikä on paras tapa tutustuu kaupunkii, koska se sijaitsee käytäännös veden päällä. Porukka asuuki jokilaivoissa siellä. Hintatasoltaa Amsterdam on jo melko lähel Suomea, huomattavast kalliimpaa ku saksassa. Sen lisäks tuli käytyy kidutusmuseos, pubeissa ja kierreltyy kaupungil. Amsterdamil on kyl kaks puolta; päivisin kaunis ja idyllinen, iltasin ja öisin suht syntinen. Punasten lyhtyjen alue alkaa vähä matkan pääst päärautatieasemaa ja se on iha täys sirkus, siel pyörii iha älyttömäst ihmisiä (Suurin osa brittiläisii huligaaneja :D).
Joet ja kanavat ei loppunu kesken.


Heinekenin ensimmäinen "jakeluauto"

Heineken-taidetta.

Perusjouluvalaistus.

Taloja joessa.

Tää kuva löytyy jokaiselt Damin kävijält.
Taidetta? Rijksmuseumin pihalla.

Rijksmuseum.
Amsterdamin reissun jälkee olin muutaman päivänä Aachenis ja sit matkasin Suomee joululomalle, ku tääl on suht pitkä joululoma alkaa ennen jouluaattoo ja kestää aina loppiaisee asti.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti